Založ si blog

Pezinské príbehy – U očného

Mám rada čakárne. Keď sú veľké a priechodné, je čo pozorovať. Tá v poliklinike u očného lekára je parádna. Má už dlhšiu dobu pokazené svetlo, čím sa aj napriek malému stolčeku s luxusnou fľašou vody a plastovými pohárikmi stáva ponurou a ošumelou. Škoda, taká maličkosť a aká veľká zmena.

Všetko zlé je však aj na niečo dobré. Aj tu to platí. Osvetlenie prispieva k horšiemu orientovaniu v prichádzajúcich pacientoch, čo môže spôsobovať úsmevné chvíle pre pozorovateľov.

Jedno veľmi skoré ráno sa čakáreň začala zapĺňať rýchlejšie, ako inokedy. Ľudia obsadzovali kreslá a čoraz viac sa tlačili na seba. Komunikácia viazla, ako napokon vo väčšine čakární. Slováci sa hanbia. Chcú byť sebestační. A tak si zrátajú počet ľudí v čakárni, odvodia si svoje poradové číslo a spokojne sa usadia. Ale chyba lávky! Dnes prišiel pán s dcérou, o ktorých si každý myslel, že sú jeden. Že zoberú jedno číslo. To bol prvý škrt cez rozpočet. Druhý tvoria ľudia, ktorí poradové číslo nepotrebujú, teda ľudia po operáciách, ktorí prišli na kontrolu. Títo ľudia sa od druhých líšia tým, že vedia svoje, nemusia sa báť o svoju existenciu v čakárni, a preto majú na tvári kľudnejší výraz. To však nováčik nespozná. No a tretí druh pacientov sú ľudia s úrazmi, ktorí tiež poradové číslo nepotrebujú, ale tí to nevedia. A všetci sa miešajú a čakajú.

Približne o siedmej až pol ôsmej ráno vyjde sestrička, ktorá tri druhy pacientov nerieši. Napätie by sa dalo krájať. Sestrička sa snaží vyložiť lístočky na miesto v krabičke, ale tie sa tam nedostanú, lebo sú vytrhnuté z jej rúk. Kartičky miznú v útrobách tmavých končatín pacientov, kedy nastáva pravá konfrontácia kto si čo zaslúži. Uchmatla som najprv číslo 5, ale pán s dcérou mi hneď vysvetlil, že päťku má on a štvorka patrí jeho dcére, ktorá si tiež nárokuje zaslúžene odsedené vyšetrenie. Číslo 8 sa búri, že tento systém nie je v poriadku, číslo 7 je len kúsok od prvého vulgarizmu, ako dôkaz nahromadenej nervozity v tele, a najviac zábavné je posledné číslo 12, ktoré odišlo a nikto nevedel kam. Pani prišla medzi poslednými, postavila sa na strategické miesto a kým sa dvaja hádali a ostatní riešili, bola aj s číslom preč. Na čo by tam aj čakala, číslo 12 nepríde na rad pred jedenástou. Môže si ísť domov nohy vyložiť. Kým sa vráti, v čakárni už bude kľud. 🙂 Pôvodné číslo 12 dáva na rovinu znať čo si o tomto systéme a o ľuďoch myslí a zúrivo sa oblieka.

Nemáš číslo, nemáš pravdu.

Kartičkový systém sa šíri ako vírus. Pribúdajú aj najzarytejšie ambulancie. Lekárom nie je čo vyčítať, zaplatených pacientov majú len istý počet. Poisťovňa uhradí len xy pacientov a ostatní sú zadarmo. Mne by viac vyhovovalo, keby som si mohla poradie zaplatiť, ušetrilo by mi to tak celý deň dovolenky. Tiež by som rada lekára otvorene ohodnotila. Ochotný a odborný lekár, s výsledkom, by mal byť finančne ocenený viac, ako ten, čo nechce opustiť svoje zabehnuté koľaje bez slov a bez chuti pomáhať. Prečo nie?

Pezinské príbehy – Ráno na ceste

13.06.2016

Dnes ráno som sa stala svedkom dopravnej hádky. Trochu som tým dvom závidela, pretože vždy som chcela vedieť o čo ide tomu či onomu, keď trúbi alebo bliká. Každý to už zažil. Napríklad vtedy, keď sa postavím na ľavú stranu v čerstvo prerobenej ulice na jednosmerku. Postarší cyklista, čo sa tu zrejme cíti viac ako doma, do mňa pri odbočovaní do protismeru, do zákazu, [...]

Pezinské príbehy – U chirurga

08.06.2016

“Prosím vás, aký je tu systém?” “Ako?” “No, aký je tu systém, pretože ja som tu už od desiatej, je pol jednej a stále tu stojím a nejak sa nič nedeje!” V čakárni u chirurga sme sa zrazu všetci prestali mračiť a začali sa uškŕňať. Nie zo škodoradosti. Z tichej, nudnej rezignácie. Zrazu prišiel niekto, kto nás zobudil z celodenného čakania. “A s kým ste [...]

Pezinské príhody – Na stanici

11.03.2016

Bolo – nebolo, stalo sa – nestalo… Vlastne stalo! A iba nedávno. Včera! Cestou do Bratislavy, stojac v rade na lístky, pozorovala som ľudí na železničnej stanici v Pezinku. Milých aj nervóznych, pomalých aj bežiacich, Pezinčanov aj tých druhých… Stanica je zaujímavé miesto, pretože je vždy na čo pozerať. Tá naša je podľa mňa krásna. Je vynovená a vonia. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 7047x
Priemerná čítanosť článkov: 1762x

Autor blogu

Kategórie